10 stvari koje ne smete propustiti u Rimu

Bella Roma…

Grad sa najbogatijom istorijom… Bezborj crkvi, mnoštvo trgova i fontana…

Ako budete išli u Rim, obavezno morate posetiti Vatikan, Fontanu di Trevi, Španske stepenice, Forum Romanum, Trg Navona, Koloseum, Sikstinsku kapelu, Panteon, Baziliku Sv.Petra i Zamak San’t Angelo.

Naoružajte se dobrim raspoloženjem i krenite u pohod na Rim 🙂 ovakav doživaljaj i avantura će vam ostatiti duboko urezani u pamćenje…

U pohod mozete krenuti od Termini stanice, tačka u Rimu od koje sve kreće…

1. Fontana di Trevi – Najpoznatija Fontana na svetu. Ne smete proći pored nje, a da ne bacite novčić. Legenda kaže da ako spustite novčić u fontanu, zagarantovan vam je ponovni dolazak u Rim ili da zamislite želju, a njenom ostvarenju doprineće morski konjići i tritoni koji se nalaze uklesani u nju.

Neverovatno, ali istinito…dnevno se u ovoj fontani nakupi oko 3 000 eur.

fontana di trevi rim

2. Španske stepenice – Razlog pravljenja ovih stepenica je spajanje trga Piazza di Spagna i crkve Trinità dei Monti. Ukupno ima 138 stepenika, a ime su dobile po ambasadi Španije koja se nalazi u blizini. Na dnu stepenica se nalazi barokna Fontana – Fontana della Barcaccia sto znači čamac, jer kako legenda kaže tu se u 16. veku nasukao čamac nakon poplave reke Tibar.

Proleće je najbolji period za posetu ovih stepenica jer su tada prekrivene cvećem.

spanske stepenice

3. Forum Romanum nekadašnji centralni trg na kojem su se obavljali razni trgovački poslovi, sudske parnice, religijski kultovi, održavali su se izbori i okupljao se senat…

Od foruma nije očuvano mnogo, sada su ovde hramovi, crkve i slavoluci. Poznati slavoluci Augostov, Titov i slavoluk Septimija…Hram Saturnov i crkva San Lorenzo in Miranda.

forum romanum rim

4. Koloseum Ako ste bili u Rimu, a niste videli ovu veličanstvenu arenu, onda kao da nikad niste ni bili. Koloseum se danas ubraja u novih sedam svetskih čuda.

Ima veoma zanimljivu istoriju. Počev od samog imena pa do otvaranja i do čuvenih borbi gladijatora. Zanimljivo je to da je imao 76 ulaza i da je ulaz bio besplatan za sve Rimljane i mogao je da primi oko 60 000 gledalaca. Izgled Koloseuma danas, posledica je zemljotresa i pozara. U 18.veku proglašen je za sveto mesto, simbol hrišćanskog mučeništva i stradanja…

“ Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim, kad Koloseum padne, pašće i Rim, kad padne Rim, pašće i svet.”

koloseum rim

5. Vatikan – Najmanja država na svetu stvorena 1929. godine, nalazi se u zapadnom delu Rima na Vatikanskom brežuljku i ima oko 800 stanovnika od kojih polovina ima zvanično Vatikansko državljanstvo. Sedište Pape , poglavara Katoličke crkve. U sklopu Vatikana se nalazi Bazilika Sv.Petra, Sikstinska kapela i još mnogo muzeja i vrtova. Ovde dolaze brojni turisti zbog neprocenjivog umetničkog blaga…građevine poput gore pomenutuh Bazilika Sv.Petra, Sikstinske kapele i svetskih dostignuća na polju kulturne baštine koji uključuju poznate umetnike kao što su Mikelanđelo, Boticeli, Bernini, Rafael… Od 1984. Vatikan se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

vatikan rim

6. Sikstinksa kapela Ovo je jedna od najlepših i najpoznatijih dvorana na svetu, remek delo koje se prepisuje Mikelandjelu, dvorana je dobila ime po papi Sikstu IV i napravljena u pravom pravougaonom obliku, visoka 20m. U ovoj kapeli postoji niz fresaka koje oslikavaju Mojsijev i Hristov život…

sistinska kapela rim

7. Bazilika Sv.PetraNajvažnija i najistaknutija građevina u Vatikanu, nalazi se na istoimenom trgu. Najsvetije mesto hrišćanstva u kome se i nalazi grobnica Sv.Petra, papina crkva u kojoj se održavaju najvažnije ceremonijalne liturgije.

bazilika svetog petra rim

8. PanteonHram svih bogova. Jedan od najpoznatijih i najbolje očuvanih spomenika antičke civilizacije. Rimljani ga još i nazivaju Rotonda što znači okrugli ili kružni, zbog istoimenog trga koji se nalazi ispred njega.

Da je ovaj hram remek delo arhitekture, dokazao je i Mikilanđelo Buonaroti koji je, kada je prvi put ugledao Panteon, uskliknuo “Ovo je anđeoska, a ne ljudska tvorevina”.

Idealne dimenzije, efekti, svetla, dekoracija, zajedno sa kupolom koja se na samom vrhu okruglog otvora povezuje sa nebom odaje utisak da se nalazi između zemlje i neba.

panteon rim

9. Trg Navona Gradski trg u Rimu koji je dizajniran u 17-om veku. Na tom mestu se nekada nalazio Domicijanov stadijum, tako da je trg zadržao taj oblik starorimskog hipodroma. Ovim trgom dominira Fontana četiri reke, koja simbolizuje četiri kontinenta Dunav (Evropa), Nik (Afrika), Ganges (Azija) i La Plata (Amerika). Pored ove i još dve velike fontane, Neptunova i Murova Fontana nalaze se i dve poznate građevine Plata Pamphilj i crkva Sv.Agnes. Danas, ovaj trg je živahan i okružen kafićima i restoranima gde turisti uživaju u lepoj atmosferi.

trg navona rim

10. Zamak San’t AngeloNalazi se uz reku Tiber i ima veoma bogatu istoriju. Ovaj zamak je sagradio car Hardijan kao mauzolej, sve dok nije postao papina rezidencija, neko vreme tvrđava je služila i kao zatvor, a danas je muzej. Zanimljivo je to da je ova tvrđava povezana tajnim prolazom sa Vatikanom.

Na samoj tvrđavi nalazi se spomenik anđelu, koji se, kako legenda kaže, na tom mestu ukazao i tako prekinuo pustošenje kuge.

tvrdjava San’t Angelo rim