Beč – 5 mesta koja ne smete propustiti

Kako se polako bliži jesen, bliži se i sezona putovanja po evropskim gradovima. Jedan od najlepših jeste i Beč. Pa ukoliko se ove jeseni nađete u ovom kraljevskom gradu evo preporuke za 5 mesta koja ne smete da propustite da posetite.

SCHONBRUNN

Ovaj barokni kompleks se sastoji od prelepog parka, Kuće Palmi, Gloriette i Zoološkog vrta.

Možete provesti ceo dan u kompleksu obilazeći izložbene sobe u dvorcu uz pomoć “Velike ture sa audio vodičem“.

Dvorac Scnonbrunn je bivša letnja rezidencija carske porodice i jedan je od najimpresivnijih Baroknih kompleksa. Zemljište je u posedu Habzburgovaca od 1569.godine, a za suprugu cara Ferdinanda II je 1642.godine izgrađena letnja rezidencija koju je ona nazvala Schonbrunn. Posle okupacije od strane Turaka, dvorac i vrtovi su redizajnirani od strane Marije Terezije. Car Franc Jozef je rođen ovde 1830.godine, a dve godine nakon njegove smrti dvorac postaje vlasništvo Nove republike Austrije. Danas dvorac pripada UNESCO-voj kulturnoj baštini zbog svoje istorijske važnosti i jedinstvenog i raskošnog enterijera i eksterijera.

Sobe koje se pokazuju javnosti prilikom turističkih poseta su uređene u Rokoko stilu. Većina zidova i plafona je prelakirana u belo i sa ornamentima prekrivenim zlatnim lišćem.

Kristalni lusteri i bele keramičke pločice su takodje deo ovog harmoničnog dizajna. Sobe u kojima je živeo Franc Jozef, kao i njegove kancelarije su prilično jednostavne i skromne, dok kontrast predstavljaju sobe u kojima su primani visoki državni zvaničnici, kao i sobe za goste koje su mnogo luksuznije.

U dvorcu su boravili neke od najpoznatiji ličnosti u svetskoj istoriji, takođe su se u njemu odigrali i neki od najznačajnijih istorijskih događaja. Tako je upravo na ovom mestu Mozart održao koncert u Dvorani ogledala; u Okrugloj kineskoj dvorani je Marija Terezija održavala neke od svojih tajnih sastanaka; Napoleon je održavao sastanke sa svojim generalima u Staroj lakiranoj sobi. U Plavom kineskom salonu car Karlo I je potpisao abdikciju 1918.godine, okončavši time 640 godina vladavine Habzburške monrhije u Austriji.

Soba miliona je verovatno najveličanstvenija soba urađena u Rokoko stilu, u celom svetu, parket je od ružinog drveta, a soba je od poda do plafona dekorisana Indijskim i Persijskim minijaturama neprocenjive vrednosti.

U Velikoj galeriji danas austrijska vlada organizuje prijeme visokih državnih zvaničnika koji dođu u zvaničnu posetu Austriji.

PARK

park schonbrunn

Park se prostire na površini od oko 1.5km kvadratni i otvoren je za javnost 1779. godine i od tada predstavlja jedno od najpopularnijih mesta za rekreaciju kod lokalnog stanovništva, ali i kod posetilaca iz inostranstva. Zajedno sa dvorcem nalazi se na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Sastoji se od Velikog partera, Lavirinta, Rimskih ruševina, Bašte princa Rudolfa, Botaničke bašte, Zoološkog vrta. Na prostoru parka nalaze se neki od najlepših zdanja i građevina na Svetu: Kuća Palmi, Kuća Pustinje, Orangerija, Muzej Kočija, Gloriette.

Park takođe ulepšavaju skulpture, fontane i vodoskoci nekih od najpoznatijih umetnika carske porodice, a i šire.

KUĆA PALMI

kuća palmi bec

Kuća palmi se nalazi u parku palate Schonbrunn i najveća je građevina svoje vrste na Evropskom kontinentu; duga je 111 metara i prostire se na površini od 2500 metara kvadratnih. U njoj se nalaze na desetine mediteranskih, tropskih i subtropskih biljaka, a temperatura se kreće od 8 do 17 stepeni Celzijusa. Podeljena je na tri paviljona i tri klimatske zone koje su međusobno povezane hodnicima koji predstavljaju neku vrstu tunela. Najviša zgrada sadrži biljke iz Mediteranskog regiona, sa Kanarskih ostrva, iz Južne Afrike, Amerike i Australije. Severni paviljon sadrži biljke iz Kine, Japana, Himalaja i Novog Zelanda. Tropska i subtropska flora se nalazi u trećem paviljonu. Neki od najzanimljivijih eksponata su palma visoka 23 metra i najveći lokvanj na Svetu čiji je prečnik 1,2 metra.

GLORIETTE

gloriette beč

Gloriette je mali paviljon koji se nalazi na uzvišenju na suprotnoj strani od dvorca Schonbrunn. Sagrađena je 1775. godine na zahtev cara Jozefa i carice Marije Terezije koji su voleli da uživaju u lepom pogledu, pa je iz tog razloga izgrađena terasa na vrhu zgrade na 20 metara visine i do koje se dolazi spiralnim stepenicama. Danas je ova prelepa građevina pretvorena u kafić (https://www.gloriette-cafe.at/en/) gde vas čekaju preukusna peciva i pogled na Beč, a svake nedelje možete uživati u kasnom doručku i muzici uživo.

ZOOLOŠKI VRT

zoo vrt beč

Schonbrunn Zoološki vrt u Beču je najstariji na Svetu i četiri puta je izglasan za najbolji u Evropi, a svake godine ga poseti preko dva miliona posetilaca.

Sagradio ga je car Franc I, muž Marije Terezije, 1752. godine. 1906. godine Zoološki vrt je bio mesto senzacionalnog događaja: postao je prvo mesto na Svetu gde se moglo videti mladunče Afričkog slona, začeto i rođeno van divljine; a potom 2007. godine isto se desilo i sa mladunčetom pande.

Danas se Schonbrunn Zoološki vrt smatra za jedan od najboljih i najmodernijih zooloških vrtova na Svetu. Prostorije u kojima se drže životinje su vrlo prostrane i sagrađene od prirodnih materijala, one se svake godine renoviraju i proširuju. U vrtu živi preko 500 vrsta životinja. Najreprezentativniji delovi vrta su: Džinovska Kišna šuma, ogromna južnoamerička zona, Orangeria – novo stanište za orangutane. 2010. godine izgrađena je i „Staza kroz prirodu“ uz pomoć koje se posetioci mogu bolje i bliže upoznati sa florom i faunom zoološkog vrta i sve to šetajući stazom koja prolazi kroz krošnje drveća. 2014. godine vraćeni su polarni medvedi u vrt, za njih je obezbeđen prostor od 1700 metara kvadratnih, nazvan „Zemlja Franca Jozefa“. Vrt je direktno povezan sa „Kućom Pustinjom“ gde se posetioci mogu bliže upoznati sa florom i faunom pustinjskih predela.

Zato ukoliko niste do sada bili u poseti Beču možda će vas ovaj tekst motivisati da to baš ove godine i učinite. Za najpovoljnije ponude možete posetiti neki od sajtova gde se nude popusti za putovanja po evropskim metropolama poput www.turistickastedionica.rs