Parga – najlepši izleti

Parga, gradić u Grčkoj ušuškan u malom zalivu na obali Jonskog mora, između Igumenice i Preveze, predstavlja jedan od najlepših gradova Grčke. Svojim prelepim plažama, zelenim planinama, brojnim ostrvcima i istorijskim sadržajem, Parga je proglašena za najinteresantniju turističku destinaciju u Evropi

Parga je tipičan primorski grad koji karakterišu uzane krivudave ulice, mali trgovi i kapele, luka, kao i mnoštvo restorana i kafića. Glavno obeleže grada jeste Venecijanska tvrđava smeštena na vrhu brda iznad grada, koja datira još iz 11. veka. Ovo utvrđenje je više puta rušeno i obnavljano, a korišćeno je za odbranu stanovništva od gusara i turaka. Glavni simbol tvrđave jeste krilati lav Agios Markos, koji se nalazi na samom ulazu. Tvrđava obiluje raznim odajama, tajnim prolazima do mora, skladištima, bastionima, porušenim kapelicama i ostacima kuća. Sa tvrđave se pruža velelepni pogled na grad i plažu Valtos

Za turiste koji vole pasivan odmor tu su tri gradske plaže: Krioneri, Piso Krioneri i Valtos plaža, a u neposrednoj blizini se nalazi i plaža Lichnos.

Krioneri je gradska šljunkovita plaža koja se nalazi uz šetalište i veoma lako je dostupna turistima. Sa plaže se pruža prelep pogled na ostrvce Panagia i crkvu posvećenu Presvetoj Bogorodici.

Nedaleko od nje, odvojena malim zelenim rtom, se nalazi kamenita plaža Piso Krioneri. Ova plaža je ušuškana ispod brda poznatog kao Sveti Atanasije, manja je i idealna za turiste koji žele mir i intimu.

U podnožju Venecijanske tvrđave nalazi se i peščana Valtos plaža, prepoznatljiva po kilometar dugoj obali i kristalno čistoj plavoj vodi. Do nje se stiže peške ili ako niste ljubitelj lagane šetnje može se doći i automobilom ili biciklom.

Takođe, 4km južno od Parge se nalazi i Lichnos plaža sa nekoliko taverni, kampom i hotelom uz samu plažu. Plaža je većim delom peščana, ali se na jednom delu nalazi krupan kamen. Voda je čista, ali nema mnogo plićaka. U blizini se nalazi Afroditina pećina koju je po legendi koristila kao kupatilo, a do nje se stiže jedino brodom i pedalinama.

Parga pruža mogućnost nekoliko izleta i obilazaka za sve turiste kojima je ležanje na plaži po ceo dan dosadno.

PAKSOS I ANTIPAKSOS

Paxos

Na samo 10 minuta plovidbe od Parge nalaze se ostrva Paksos i Antipaksos, koja obiluju belim peskom, tirkizno plavim i toplim morem, fantastičnim pejzažima, plavim pećinama i lagunama. Antipaksos je nenaseljeno ostrvo na koje se brod usiddrava radi kupanja na snežno beloj plaži, dok je Paksos slabo naseljeno ostrvo gde turisti mogu uživati u odličnoj morskoj hrani i vinu koje se pravi od vinove loze uzgajane na ovim ostrvima

IZLET NA KRF

Grad Krf

Preko puta Parge se nalazi ostrvo Krf do kojeg se stiže brodom za oko 2h. Glavni grad ostrva je istoimeni grad Krf koji zbog svoje starosti i očuvanosti odiše posebnom lepotom. Ostrvo Krf ima istorijski značaj o čemu svedoče Srpska kuća i ostrvo Vido. Ostrvo Vido je poznato po nazivu Ostrvo smrti gde su izgrađeni spomenici srpskim vojnicima čije su kosti pohranjene u mauzoleju i u poznatoj Plavog grobnici, plaži u čijim dubinama počiva više od 5000 srpskih vojnika.

Takođe, na zapadnoj obali ostrva Krf u predivnom mestu Paleokastrice se nalazi Manastir Presvete Bogorodice, kao i muzej u njegovom sklopu.

IZVOR REKE AHERON

Najmanje poznato mesto nedaleko od Parge jeste izvor reke Aheron sa veličanstveno čistom vodom, prelepim belim stenama koje predstavlja idealno mesto za kratak piknik i uživanje u netaknutoj prirodi.

METEORE

Svojim turistima Parga nudi i mogućnost izleta na Meteore, čuveno manastirsko mesto smešteno na visokim stenama i stenovitim stubovima. Manastir su sagradili monasi isposnici  koji su živeli u ovdašnjim pećinama, a od preko 20 manastira danas je sačuvano svega 6, od kojih 5 muških i jedan ženski.

Ukoliko se ove godine odlučite za Pargu, onda imate sve ideje za izlete i avanture koje vas čekaju, a za one koji bi više da leškare u hotelu i budu usluživani možda je bolja opcija Turska letovanje ili Egipat letovanje.