Kasandra i Halkidiki i njihove plaže

Halkidiki je najposećenije turističko mesto u Grčkoj. Čine ga tri poluostrva, a to su: Kasandra, Sitonija i Atos. Kasandra je “prvi prst” Halkidikija. Ona je jedna od omiljenih destinacija kod turista iz Srbije. Obiluje veoma lepim plažama od kojih su mnogo dobitnici plave zastavice, čistom i prozirnom moru, borovima i šumama.

U Kasandri nema toliko plaža kao u Sitoniji ili Atosu ali ima sasvim dovoljno za jedno putovanje i letovanje. Plaže su često pune. Lepo organizovane plaže i obale daje utisak kao da nema prevelike gužve.

Celo poluostrvo udiše makedonskom arhitekturom. Poluostrvo ima kulturno nasleđe iz starogrčke i vizantijske ere.

Središnji deo poluostrva je pokriven vinogradima i maslinjacima.

Najposećenija mesta na poluostrvu Kasandra:

  • Afitos
  • Nea Fokaia
  • Nea Moudania
  • Paliouri
  • Pefkohori
  • Sani
  • Poseidi
  • Hanioti
  • Kallithea.

Na skoro svim mestima noćni provod je zagarantovan za sve mlade koji uživaju u provodu. Morate otići na žurku na baru na plaži.

Mesto koje obiluje atrakcijama za decu i koja je idealna za porodice jeste Hanioti. Hanioti zajedno sa Pefkohorijem je napoznatije mesto na ovom prelepom poluostrvu.

5 najlepših plaža na Kasandri

Ovde želim da izdvojim 5 plaža koja su po meni najlepša. Lista ne ide po redu.

  1. Golden Beach

Čista i uredna plaža. Voda je plitka do nekih 30m od obale. Peščana je pa deca često vole da prave zamkove od peska. Plaža je prepuna borova tako da ima i prirodnog hlada, samo je potrebno doći malo ranije kako bi zauzeli odlično mesto.

2. Posidi rt

Nalazi se na oko par kilometara od mesta Posidi na jugozapadu Kasandre. Voda je veoma bistra i tirkizna, pesak je veoma svetao pa ceo ambijent izgleda interesantno. Posidi je mesto koje se najviše slika u celoj Kasandri zbog svoje lepote i oblika.

Poseidi

3. Sani Beach

Najveći deo pripada hotelu Sani Resort-u i slobodan je samo za goste hotela. Međutim, kod kafića Anemoj je ulaz slobodan pa turisti mogu tu boraviti na toj plaži. Jedna je od najlepših plaža ne samo u Kasandri već i u celom Halkidikiju. U blizini je jedna zaštićena oblast zbog ptica koja su našla svoje stanište tu. Duž cele plaže su beach barovi i česte su žurke uveče.

4. Kriopigi plaža

Nalazi se blizu letovališta Kalitea na oko 5 km. Ima predivan pogled na zaliv. Odlična klima, predivne planine, šume i čisto more je donelo nagradu ovom mestu plavom zastavicom. Plaža poseduje sve što je potrebno od sadržaja, pa tako ima za svakog po nešto.

5. Kalitea plaža

Omiljeno mesto mladih. Duž cele plaže su beach barovi i često se prave dnevne žurke. Peščana plaža, tirkizno more i mnogo zelenila daje osećaj kao da ste na nekoj egzotičnoj destinaciji. Mesto nudi zabavno letovanje za istraživanje prirodnih i istorijskih lepota.

Da li možda još neka plaža može da se nađe na ovom spisku?